BuurtBrink.nl

Inloggen of inschrijven

Actie is nodig om de middelbare school in Zuidlaren toch open te houden.Actie is nodig om de middelbare school in Zuidlaren toch open te houden. Dat schrijven twee ouders aan de schoolleiding van het Harens Lyceum. Samen met nog vier ouders en twee docenten zijn ze een belangengroep begonnen. Ouders-beginnen-belangengroep-om-school-Zuidlaren-open-te-houden.

Ook het VN Panel Tynaarlo wil graag het voortgezet onderwijs in Zuidlaren behouden. Onderwijs dicht bij huis is belangrijk voor de sociale ontwikkeling van jonge mensen. Daarnaast zien de panelleden ook een uitdaging om de school voort te zetten. Het VN Panel zit zich in voor de rechten van mensen met een beperking. Voor leerlingen met een beperking is het ook belangrijk dicht bij huis onderwijs te kunnen krijgen, in plaats van dat ze met de bus naar allerlei andere scholen moeten reizen. Het panel wil meer persoonlijke aandacht voor leerlingen. Wat heeft iedere leerling nodig om mee te kunnen doen? Volgens het VN verdrag Handicap heeft de school een zorgplicht naar iedere leerling die zich bij hen aanmeldt. Het kan, want er zijn al scholen in Nederland die op die manier werken.

Behoud voortgezet onderwijs in Zuidlaren, ook voor u van belang?

Openbaar Onderwijs Groningen heeft besloten om de vestiging van het Harens Lyceum in Zuidlaren te sluiten.19 juni vond een informatiebijeenkomst plaats in de gemeenteraad waarin het besluit is toegelicht en besproken. Een belangengroep, het schoolbestuur, het VN panel en het ouderplatform Volgbaar Onderwijs leverden een bijdrage.

 Het VN panel vindt.

Het VN panel Tynaarlo wil dat voortgezet onderwijs in Zuidlaren mogelijk blijft. Onderwijs dicht bij huis is belangrijk voor de sociale ontwikkeling van jonge mensen. Zonder voortgezet onderwijs zal het karakter van het dorp op termijn veranderen. Het wordt minder aantrekkelijk voor gezinnen om zich hier te vestigen. Dat leidt tot een andere bevolkingssamenstelling, waarschijnlijk meer grijs, minder divers. Het is juist die diversiteit die het VN panel zo waardevol vindt. Als er op één of andere manier voortgezet onderwijs kan blijven bestaan dan pleit het panel ook voor een benadering waardoor ook kinderen met een beperking zo dicht mogelijk bij huis naar school kunnen in plaats van met taxibusjes naar Assen of Groningen te moeten.  

 Initiatief in voorbereiding.

Op 11 juli sprak het VN panel met vertegenwoordigers uit de gemeenteraad over de situatie en hun standpunten daarin. Duidelijk werd dat alle fracties het zullen toejuichen als er een initiatief wordt genomen om voortgezet onderwijs voort te kunnen zetten. Samen met de belangengroep en het ouderplatform wil het VN panel bijdragen aan zo’n initiatief.
Er zijn vast inwoners die dit bericht lezen die ook belang hechten aan goed voortgezet onderwijs in Zuidlaren of die een bijdrage kunnen leveren. Het panel roept op om dan vooral van je te laten horen en contact op te nemen. <>

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.