Over TynaarloDe gemeente Tynaarlo ligt in de kop van de provincie Drenthe in een mooi stukje Nederland. De Hondsrug, de Drentsche Aa, veel groen en twee meren en achttien mooie dorpen, verspreid over het platteland, maken dat wij hier heel graag wonen. Zijn we op zoek naar meer vertier dan liggen er twee oergezellige steden om de hoek: Groningen en Assen.  Onze inwoners behoren tot de gelukkigste mensen van Nederland.


Onze dorpen

Onze drie grootste dorpen zijn Eelde-Paterswolde, Vries en Zuidlaren. Je kunt er heerlijk winkelen en parkeren is overal gratis. Onze overige dorpen verschillen in grootte en karakter. Een aantal heeft een eigen school en een paar winkels: Eelderwolde, De Groeve, Tynaarlo, Yde, Zeijen en Zuidlaarderveen. En in vele van de andere dorpen vind je nog de sfeer van het platteland van vroeger: Bunne, De Punt, Donderen, Midlaren, Oudemolen, Winde, Zeegse en Taarlo. Onze gemeente beslaat ruim 14.000 hectare. Er wonen in totaal ruim 32.000 mensen.


Onze naam

Bij de gemeentelijke herindeling in 1998 hebben we niet gekozen voor de naam van een van de drie grootste gemeenten waaruit we zijn samengesteld, maar voor een dorp dat centraal in onze gemeente ligt : Tynaarlo. De naam past uitstekend bij onze gemeente: Tynaarlo is waarschijnlijk ontstaan uit Ten (in) Arlo. Lo betekent bos. A(a) betekent water. De Drentsche Aa stroomt vlak langs het dorp. Speciaal voor `westerlingen`: spreek uit Tienáárlo!