Wat is er gebeurd en aan de hand?


In het voorjaar van 2019 kwam het besluit van schoolbestuur OOG om de vestiging van het Harens Lyceum in Zuidlaren te sluiten in het nieuws. Boze ouders en leerkrachten spraken het schoolbestuur aan, maar kregen weinig gehoor. 

Vervolgens spraken zij de gemeenteraad aan, die op haar beurt verrast bleek en ontstemd. Desgevraagd tijdens een informatiebijeenkomst met de gemeenteraad op 19 juni bleek OOG onvermurwbaar in haar besluit. Gemeentebestuur en gemeenteraad bleven in vertwijfeling achter, zich niet goed raad wetend met de situatie. Heel onderwijsland streed immers met succes voor volstrekte autonomie. "Wij kunnen niks" was de stemming dan ook. 

Aan het einde van de bijeenkomst spraken ook het VN-panel en stichting Volgbaar Onderwijs de gemeenteraad toe. De eerste ziet die situatie als een kans om de missie van Tynaarlo aan te zetten om een inclusieve gemeente te worden met dito onderwijs.
Volgens Volgbaar Onderwijs is een onderwijs een bepalende factor voor het karkater van je gemeente of dorp. Wel/geen voortgezet onderwijs wordt sneller merkbaar in de samenleving dan je denkt. Volgbaar Onderwijs daagde de gemeente uit om zich uit te spreken over de vraag wat voor gemeente / dorp zij wil dat Zuidlaren is, wordt of blijft.

Als je alles wilt weten wat is gezegd tijdens de informatiebijeenkomst, bekijk dan de registratie op de website van de gemeenteraad.